Waardering voor maatjes bij mantelzorg en senioren
CAPELLEAANDENIJSSEL - Edwin zegt: "Het enige wat ik eigenlijk hoef te doen, is luisteren." Sara voegt eraan toe: "De meneer die ik bezoek, vertelt nog zúlke mooie verhalen!" Als mantelzorgmaatje en seniorenmaatje brengen ze een bezoek aan andere inwoners van Capelle. Een mantelzorger kan even weg als een mantelzorgmaatje het zieke familielid gezelschap houdt, terwijl een senior met hulp van een seniorenmaatje weer actiever kan deelnemen aan het dagelijks leven. Wil je ook maatje worden?
Maatjes zijn uitstekende luisteraars en kunnen zich inleven in anderen. Wat ze precies doen met en voor de persoon die ze bezoeken, hangt af van gedeelde interesses en de talenten van het maatje. Als ze allebei van wandelen houden, gaan ze samen op pad. Als het maatje goed is met cijfers en de senior wat minder, kan het maatje wellicht helpen bij administratieve taken. Alles is mogelijk.
Natuurlijk houden de maatjes ook rekening met de capaciteiten van de persoon die ze bezoeken. Edwin speelt vaak een spelletje en Sara gaat regelmatig samen boodschappen doen. Maatjes worden individueel gekoppeld aan iemand, waarbij de klik van groot belang is. Hierdoor ervaren Edwin en Sara plezier in hun vrijwilligerswerk, en degenen aan wie ze gekoppeld zijn, zijn erg blij met hun bezoekjes.
Mantelzorgmaatjes
Een mantelzorgmaatje biedt gezelschap aan de zieke persoon. Dit kan bijvoorbeeld door samen koffie te drinken, een spelletje te spelen of een wandeling te maken. Op deze manier kan de mantelzorger even tijd voor zichzelf nemen, waardoor hij of zij beter in staat is om de zorg vol te houden. Een mantelzorgmaatje geeft graag aandacht. Vrijwilligers die mantelzorgmaatje willen worden, volgen eerst de tweedaagse basiscursus Mantelzorgmaatjes van Mantelzorg Capelle.
Seniorenmaatjes
Naarmate mensen ouder worden of door fysieke beperkingen kan het sociale netwerk soms kleiner worden. Een maatje kan dan wat meer levendigheid brengen. Dit kan bijvoorbeeld door samen een wandeling te maken, deel te nemen aan activiteiten, een kopje thee te drinken of hulp te bieden bij het doen van boodschappen.
Hoeveel tijd kost het?
Maatje worden hoeft niet veel tijd te kosten. Sommige maatjes besteden een paar uur per week aan hun bezoeken, terwijl anderen misschien om de week of maandelijks langskomen, afhankelijk van wat past. Het is ideaal om gedurende minimaal 1 jaar maatje te zijn, zodat er een band kan worden opgebouwd met degene die wordt bezocht. In overleg is een kortere periode soms ook mogelijk.
Gratis trainingen
Vrijwilligers van Welzijn Capelle kunnen profiteren van diverse gratis trainingen, zodat ze hun vrijwilligerswerk nog professioneler kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen 'Niet horen, maar luisteren' of 'Grenzen stellen'. Deze trainingen zijn vaak ook nuttig in het persoonlijke leven. Voor meer voorbeelden, zie capelledoet.nl/trainingen.
Meer informatie of maatje worden
Om je aan te melden als maatje of voor meer informatie, neem contact op met vrijwilligersbegeleider Brigitte van Schie via b.vanschie@welzijncapelle.nu.
Ander vrijwilligerswerk doen?
Als je in Capelle woont en geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, maar nog niet precies weet wat je wilt doen, kun je langsgaan bij Ontmoet CapelleDoet. Daar vind je vrijwilligerswerk dat perfect bij jou past! Voor locaties en data, zie www.capelledoet.nl/ontmoet-capelledoet.