Van overgang tot menopauze

Net als borstvoeding en menstruatie is de menopauze zo’n onderwerp waar niet iedereen makkelijk over praat. Toch is het een verschijnsel waar iedere vrouw op een gegeven moment mee te maken krijgt. De leeftijd waarop de overgang inzet verschilt per vrouw en ook de mate waarin een vrouw er last van heeft, verschilt.
 

Het verschil tussen overgang en menopauze

Veel mensen denken dat de overgang en de menopauze hetzelfde is. Dat is echter niet het geval; de menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw en de overgang is de periode die daaraan vooraf gaat. In die periode verandert er van alles in uw lichaam. Om te beginnen zijn de eicellen (opgeslagen zijn in de eierstokken) bijna op en wordt de menstruatie geleidelijk steeds onregelmatiger. Verder produceert het lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke hormonen). De schommelingen in uw hormonen zorgen weer voor allerlei andere verschijnselen die we vaak ‘overgangsklachten noemen. 
 

Verschillende vrouwen, verschillende ervaringen

Zoals gezegd heeft niet iedereen last van overgangsklachten. Zo’n 20 van de 100 vrouwen merken er weinig tot geen last van. Ook de duur van de overgang is voor iedereen verschillend. De overgang kan beginnen tussen uw 40e en 60e jaar en gemiddeld raken vrouwen dus in de overgang als ze de rond de 50 zijn. Bij rokers is dat vaak zo’n twee jaar eerder. Eén op de 100 vrouwen komt al voor hun 40ste en dus te vroeg in de overgang. Tot slot loopt ook de mate waarin de klachten als vervelend ervaren worden, sterk uiteen. 

Dit zijn de meest bekende overgangsklachten:

Opvliegers: dit houdt in dat u het soms ineens vreselijk warm krijgt. Vaak gaat dit gepaard met een rood hoofd. Meestal gebeurt dit 1 of 2 keer per dag of ‘s nachts en is het na enkele minuten weer over. Er zijn ook extreme gevallen bekend waarbij vrouwen vrijwel ieder uur van de dag opvliegers ervaren. Ook geven sommigen vrouwen aan dat de opvliegers zo hevig zijn dat het voelt alsof de vlammen uit hun lijf slaan.

Stemmingswisselingen: Veel vrouwen hebben hier rond hun menstruatie ook last van. Het zogenaamde PMS (pre-menstrueel syndroom). Zonder het zelf echt bewust te merken, is uw lontje net iets korter en kunt u om niets uitvallen tegen mensen in uw omgeving of plotseling in huilen uitbarsten. Ditzelfde gebeurt tijdens de overgang. Ook hier zijn gevallen bekend van vrouwen die hier zoveel last van hadden dat zij zichzelf nauwelijks nog herkenden en uiteindelijk psychologische hulp hebben gezocht om hiermee om te gaan.

Gewichtstoename: Een veel gehoorde klacht: de kilo’s vliegen eraan. Ook de vorm van het lichaam verandert: de taille wordt breder en de borsten slapper. Minder eten en sporten hebben hier helaas geen effect op.

Pijnlijke spieren en gewrichten: Veel vrouwen omschrijven het als dat gevoel dat ook vaak voorafgaat aan griep. Een stram en stijf gevoel in de ledematen. Vooral ‘s ochtends bij het opstaan kan dit vervelend gevoelig zijn.


Wat kunt u doen om de klachten te verminderen

Deze periode waarin u lichaam verandert, kost energie. Het is dus belangrijk om uw lichaam voldoende slaap en
rust te geven maar ook gezond te houden door in beweging te blijven en goed op uw voeding te letten. Bij pijnklachten kunt u het beste gewoon een pijnstiller nemen.
Heeft u last van ernstige klachten, dan is het aan te raden dit met uw huisarts te bespreken. Deze kan mogelijk hormoonpillen voorschrijven die de hormoonschommelingen in uw lichaam wat stabiliseren waardoor de klachten minder worden.