Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Neem dan contact op met Welzijn Capelle.
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.
Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.
Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.
Mantelzorgen kan zwaar zijn. Hoe combineer je het met werk of school? Hoe zorg je dat je ook tijd hebt voor jezelf? En wat als het niet meer gaat?
Bij de mantelzorgcoaches van Mantelzorg Capelle kun je terecht met je verhaal, met vragen of voor advies. Je hoeft het niet alleen te doen! We helpen je graag.
Je hiervoor terecht bij www.welzijncapelle.nl/ondersteuning-advies/mantelzorg/ of ga direct naar www.mantelzorgcapelle.nl
In onze stad zijn er veel mantelzorgers. Zij zorgen bijvoorbeeld voor hun moeder in rolstoel, een neefje met Down of hun partner met dementie.
Dat kost tijd en energie. Daarom nemen vrijwillige mantelzorgmaatjes de zorg een paar uur per week van hen over. Zodat de mantelzorgers iets
voor zichzelf kunnen doen. Mantelzorg Capelle is op zoek naar enthousiaste mantelzorgmaatjes!
Meer informatie vind je hier: www.capelledoet.nl/help-jij-een-mantelzorger-voor-zichzelf-zorgen/
Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente helpt bij het krijgen van de juiste zorg. In een gesprek bekijkt u samen wat u nodig heeft. De gemeente besluit welke ondersteuning u krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
Geld voor zorg in huis komt van de gemeente. De gemeente geeft op twee manieren geld.
Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Bereken de hoogte van de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Misschien kan een vrijwilliger u helpen. Neem hierover contact op met Welzijn Capelle.
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld:
Moet u snel verhuizen naar een andere woning, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid? Dan kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang als er een geschikte woning vrijkomt.
Een urgentieverklaring vraagt u aan bij het Wmo-loket van de gemeente.
De volgende organisaties kunnen u helpen:
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld een Fokuswoning. Dit is een zelfstandige woning voor mensen met een lichamelijke beperking. De woning is aangepast en er is 24 uur per dag hulp beschikbaar. Een woning van Fokus huurt u via de woningcorporatie. Kijk op de website van Fokus voor meer informatie.
Meer informatie over verschillende woonvormen vindt u op de website van Regelhulp.
De volgende organisaties kunnen u helpen:
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur.
Vrijheid en gewoon wonen met een fysieke beperking.
De hoogte van de huur moet passen bij uw woning. Wilt u weten of u niet te veel huur betaalt? Doe de check op Is mijn huur te duur.nl.
De verhuurder mag de huur jaarlijks verhogen, maar niet te veel. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie over huurverhoging.